Napar z imbiru, cytrusów i miodu to pyszny, rozgrzewający napój. Przepis jest banalnie prosty, zaś składniki dostępne tanio w każdym sklepie. Oto moja recepta na zimowe dni – mikstura, pozwalająca zapomnieć o mrozie i wzmocnić swoją odporność. Poznaj prosty sposób na przygotowanie naparu, który o tej porze roku piję codziennie przed snem.
Nawet teraz, kiedy dzielę się z Wami moim przepisem na pyszny napój imbirowy, powoli sączę go przez rurkę. W ten sposób delektuję się smakiem cytryny, korzenia imbiru i… nie tylko. Przejdźmy do rzeczy! Specjalnie dla niecierpliwych, już teraz podaję przepis na dobroczynny napar, który z pewnością wyjdzie doskonały, a do tego skutecznie Was rozgrzeje. Nie jest to mój autorski przepis, raczej połączenie kilku inspiracji, z którymi wcześniej się już spotkałam.
Wypróbowałam, przetestowałam i jedno jest pewne – uwielbiam go!
Składniki:
- odrobina imbiru (koniecznie korzeń, proszek odpada)
- 2 plasterki cytryny
- 2 plasterki pomarańczy
- 2 łyżeczki miodu (u mnie wielokwiatowy)
- szczypta pieprzu (opcjonalnie)
- wrzątek do zalania
Sposób przygotowania:
- wstaw wodę
- przygotuj ulubiony kubek i rurkę
- pokrój imbir na drobne kawałki, nie siekaj
- dorzuć cytrusy w plasterkach, dużo cytrusów
- całość zalej imbir wrzątkiem (do pełna) i przykryj na 5 minut
- na samym końcu dodaj miód i, jeśli lubisz dreszczyk emocji, odrobinę pieprzu
O właściwościach i powodach, dla których warto systematycznie pić napój imbirowy na ciepło:
- mikstura skutecznie rozgrzewa
- cytrusy i imbir dostarczają potrzebnych witamin
- pieprz z cytryną przyspieszają metabolizm
- korzeń imbiru, cytryna i miód pozwalają zwalczyć przeziębienie
- dla smaku – napar jest naprawdę pyszny!
Szczególnie teraz – zimową porą, kiedy nasz organizm jest narażony na infekcje różnego rodzaju, powinno się profilaktycznie chronić go naturalnymi sposobami. Napar imbirowy z cytrusami pity na ciepło, a nawet na gorąco (od razu po przyrządzeniu), wzmocni nasze zdrowie, a przy okazji zmniejszy apetyt na słodycze. Warto podkreślić, że miód zachowuje dobroczynne właściwości jedynie w niskiej temperaturze, do 40 °C. Dlatego jeśli zamierzamy pić napój z imbirem na ciepło, zastąpmy miód brązowym cukrem.
Mam nadzieję, że przekonałam Cię do przyrządzenia w domu naparu imbirowego. Jeżeli nie jesteś przekonana/ny co do smaku tej mikstury, nie obawiaj się. Miodem i brązowym cukrem możesz kontrolować smak i dopasować go do własnych preferencji. Nie obiecuję, że napój z imbiru i cytrusów przypadnie Ci do gustu bardziej, niż gorąca czekolada. Mogę jednak zapewnić, że Twój organizm odwdzięczy się za solidną dawkę witamin, zaserwowaną w pysznej formie. Na zdrowie!
To trzeba będzie jutro kupić cytryny:) resztę składników już mam by wypróbować Twój recept. Miłego tygodnia.
Taaakk… imbir numer jeden 🙂 Ja dodaję jeszcze goździki 🙂 Bardzo ładne zdjęcia 🙂
Imbir to świetna sprawa, a ten przepis jest bardzo dobry.
Mieszankę imbiru z cytryną i miodem dodaję do wody i herbaty – to domowy antybiotyk, który jest pomaga stanąć na nogi 🙂
Dodanie pieprzu do napoju mnie zaskoczyło. Chętnie przygotuję taką miksturę
Nie znoszę imbiru. Nie cierpię go. Ale napoje rozgrzewające bardzo lubię.
Lubię imbir więc chętnie zrobię sobie taki napój 🙂
muszę spróbować 🙂
Muszę wypróbować ten przepis :). Aż przypomniała mi się gorąca woda z miodem i z cytryną, jaką robiła mi kiedyś moja babcia… . Te ciepłe napoje potrafią rozweselić człowieka w najbrzydsze zimowe dni :).
Taki napój zawsze pomaga mi uporać się z przeziębieniem
Ja nie jestem zwolennikiem imbiru. Ja preferuję syrop z cytrusów. 😉 Świetny do herbaty ale i nawet do wody wrzucam sobie plasterek cytryny. 🙂
Bardzo lubię takie napoje – smaczne, zdrowe i pięknie pachną 🙂
Uwielbiam takie rozgrzewające herbatki, szczególnie w słotne dni, kiedy muszę z psem na spacer iść.
Zrobiłam i muszę napisać, że smakuje znakomicie