napój imbirowy rozgrzewający na zimę. Z miodem i cytryną

Napój imbirowy z cytrusami(!) i miodem. Wypróbuj przepis i rozgrzej się!

Napar z imbiru, cytrusów i miodu to pyszny, rozgrzewający napój. Przepis jest banalnie prosty, zaś składniki dostępne tanio w każdym sklepie. Oto moja recepta na zimowe dni – mikstura, pozwalająca zapomnieć o mrozie i wzmocnić swoją odporność. Poznaj prosty sposób na przygotowanie naparu, który o tej porze roku piję codziennie przed snem.

Nawet teraz, kiedy dzielę się z Wami moim przepisem na pyszny napój imbirowy, powoli sączę go przez rurkę. W ten sposób delektuję się smakiem cytryny, korzenia imbiru i… nie tylko. Przejdźmy do rzeczy! Specjalnie dla niecierpliwych, już teraz podaję przepis na dobroczynny napar, który z pewnością wyjdzie doskonały, a do tego skutecznie Was rozgrzeje. Nie jest to mój autorski przepis, raczej połączenie kilku inspiracji, z którymi wcześniej się już spotkałam.

Wypróbowałam, przetestowałam i jedno jest pewne – uwielbiam go!

napój imbirowy na ciepło - przepis
Składniki, z których przygotujesz napój imbirowy na ciepło i na zimno

Składniki:

  • odrobina imbiru (koniecznie korzeń, proszek odpada)
  • 2 plasterki cytryny
  • 2 plasterki pomarańczy
  • 2 łyżeczki miodu (u mnie wielokwiatowy)
  • szczypta pieprzu (opcjonalnie)
  • wrzątek do zalania

Sposób przygotowania:

  • wstaw wodę
  • przygotuj ulubiony kubek i rurkę
  • pokrój imbir na drobne kawałki, nie siekaj
  • dorzuć cytrusy w plasterkach, dużo cytrusów
  • całość zalej imbir wrzątkiem (do pełna) i przykryj na 5 minut
  • na samym końcu dodaj miód i, jeśli lubisz dreszczyk emocji, odrobinę pieprzu

Napar imbirowy na ciepło

napar imbirowy z cytryną i miodem na ciepło

 

O właściwościach i powodach, dla których warto systematycznie pić napój imbirowy na ciepło:

  • mikstura skutecznie rozgrzewa
  • cytrusy i imbir dostarczają potrzebnych witamin
  • pieprz z cytryną przyspieszają metabolizm
  • korzeń imbiru, cytryna i miód pozwalają zwalczyć przeziębienie
  • dla smaku – napar jest naprawdę pyszny!

Szczególnie teraz – zimową porą, kiedy nasz organizm jest narażony na infekcje różnego rodzaju, powinno się profilaktycznie chronić go naturalnymi sposobami. Napar imbirowy z cytrusami pity na ciepło, a nawet na gorąco (od razu po przyrządzeniu), wzmocni nasze zdrowie, a przy okazji zmniejszy apetyt na słodycze. Warto podkreślić, że miód zachowuje dobroczynne właściwości jedynie w niskiej temperaturze, do 40 °C. Dlatego jeśli zamierzamy pić napój z imbirem na ciepło, zastąpmy miód brązowym cukrem.

 

przepis na napar imbirowy na ciepło

 

Mam nadzieję, że przekonałam Cię do przyrządzenia w domu naparu imbirowego. Jeżeli nie jesteś przekonana/ny co do smaku tej mikstury, nie obawiaj się. Miodem i brązowym cukrem możesz kontrolować smak i dopasować go do własnych preferencji. Nie obiecuję, że napój z imbiru i cytrusów przypadnie Ci do gustu bardziej, niż gorąca czekolada. Mogę jednak zapewnić, że Twój organizm odwdzięczy się za solidną dawkę witamin, zaserwowaną w pysznej formie. Na zdrowie!

14 thoughts on “Napój imbirowy z cytrusami(!) i miodem. Wypróbuj przepis i rozgrzej się!

  1. Muszę wypróbować ten przepis :). Aż przypomniała mi się gorąca woda z miodem i z cytryną, jaką robiła mi kiedyś moja babcia… . Te ciepłe napoje potrafią rozweselić człowieka w najbrzydsze zimowe dni :).

  2. Ja nie jestem zwolennikiem imbiru. Ja preferuję syrop z cytrusów. 😉 Świetny do herbaty ale i nawet do wody wrzucam sobie plasterek cytryny. 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.